Kuchnia

mniam mniam

Placki ziemniaczane podane z wędzonym łososiem i sałatką z ogórka i rzodkiewki - kuchnia+
Składniki:

6 ziemniaków o średniej wielkości, startych na grubych oczkach
1 cebula starta na grubych oczkach
1 jajko
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
brzuszki z łososia wędzonego
kawałek wędzonego tuńczyka
1 cytryna
2 rzodkiewki pokrojone w słupki
2 ogórki gruntowe pokrojone w słupki
kawior z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Placki: wymieszaj starte ziemniaki z cebulą i odciśnij jak najwięcej soku przez drobne sito. Następnie dodaj jajko i mąkę, dopraw solą i pieprzem. Szybko wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i smaż po 2-3 placki na raz. Odwróć placki jak brzegi będą złociste i podsmaż drugą stronę.
Wyciągnij gotowe placki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Przełóż placki na talerz, dodaj kawałki wędzonego łososia lub tuńczyka na każdy placek oraz po kleksie śmietany. Dodaj po łyżeczce kawioru i posyp koperkiem.
Sałatka: wymieszaj ogórki, rzodkiewki i koperek razem. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i podawaj z plackami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation