Kuchnia

mniam mniam

Tortille kukurydziane z kaczą piersią i salsą kukurydzianą - kuchnia+

Składniki:

Salsa
½ puszki kukurydzy
2 pomidory np. malinówki
1 chili
2 plastry ananasa
oliwa
½ pęczka kolendry
½ czerwonej cebuli
sok z limonki
sól
pieprz
Kaczka
2 piersi z kaczki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka świeżego, startego imbiru
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Tortilla
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
ok. 200 ml gorącej wody (+ dodatkowo kilka łyżek wody, może być zimna)
sól
sałata rzymska do podania
Przygotowanie:
Pierś kaczki nacinamy od strony skóry.
W miseczce mieszamy kolendrę, kurkumę, imbir, sól i pierz oraz 1 łyżkę oliwy. Nacieramy mięso i odkładamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki do zamarynowania.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi skórą do dołu. Smażmy, aż będzie rumiana i przekładamy na drugą stronę. Po ok. 5-7 minutach zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy całość i dusimy ok. 7 minut, żeby doszła w środku, ale nie wyschła. Ściągamy z patelni, żeby odpoczęła.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i miksujemy blenderem na sos, doprawiamy połową soku z limonki, solą i pieprzem.
W misce mieszamy kukurydzę, drobno poszatkowaną chili, kolendrę, drobno pokrojonego ananasa, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i doprawiamy sola i pieprzem.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i zalewamy całość wrzątkiem (na początku nie wlewamy całej wody, robimy to stopniowo). Mieszamy całość widelcem, a następnie zagniatamy. Robimy to tak długo, aż masa będzie zwarta, gładka i zacznie odchodzić do dłoni. Przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na porcje i z każdej formujemy kule wielkości dużego orzecha włoskiego, przykrywamy je folią, żeby nie wyschły. Następnie za pomocą foli spożywczej rozwałkowujemy na cienkie placki.
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy placki przez około minutę z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Ściągamy i przykrywamy drugim talerzem, żeby nie stygły i nie wysychały.
Kaczkę kroimy w plasterki, tortille wkładamy do miseczek, polewamy 1 łyżką sosu pomidorowego, układamy plastry kaczki, plastry sałaty, salsę kukurydzianą i skrapiamy dodatkową porcją sosu pomidorowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation