Kuchnia

mniam mniam

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - kuchnia+
Składniki:

400 g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
ok. 100 g sera pleśniowego
200 ml śmietanki 36%
50-75 ml mleka
4-5 sporych ziemniaków
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
masło do wysmarowania formy do pieczenia
oliwa
ok. 1 szklanki drobno startego żółtego sera
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy, przekładamy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się lekko rumiane.
W trakcie dość często mieszamy i rozdrabniamy mięso na patelni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry.
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser i ząbek czosnku pokrojony w plastry. Dodajemy 2 gałązki tymianku i powoli podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. Ściągamy z ognia i studzimy.
Spód formy do zapiekania wykładamy plastrami ziemniaków na zakładkę, doprawiamy je startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku, wykładamy porcję mięsa, posypujemy serem i zalewamy częścią sosu, znów układamy ziemniaki, przyprawiamy aż zużyjemy wszystkie składniki.
Warstwa z ziemniakami powinna być ostatnia. Polewamy sosem, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation