Kuchnia

mniam mniam

Halibut na parze w sosie pomidorowym - kuchnia+
Składniki:

2 kawałki świeżego halibuta
8 soczystych i grubych pomidorów (poza sezonem użyj pomidorów pelatti z puszki)
2 łyżki kaparów
8 filecików anchois
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w grube kawałki
garść czarnych oliwek
250 ml białego wytrawnego wina
świeże liście bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W garnku na oliwie z oliwek podsmażaj fileciki anchois przez 2-3 minuty.
Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory (świeże lub z puszki), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 10 minut.
Wlej wino, wymieszaj, duś kolejne 15 minut.
Kawałki halibuta dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż kratkę, a na niej wyłóż kawałki halibuta. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 12-15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy halibut jest gotowy.
Ściągnij kratkę z halibutem. Do garnka z sosem dodaj świeże liście bazylii i dopraw do smaku.
Przełóż sos do głębokiego talerza i zanurz w nim halibuta. Udekoruj liśćmi bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation