Kuchnia

mniam mniam

Ciecierzyca i fasola w pikantnym sosie pomidorowym - kuchnia+
Składniki:

2 szklanki namoczonej fasoli
2 szklanki namoczonej cieciorki
4 ząbki czosnku
2 cebule czerwone
kilka gałązek rozmarynu
500 ml wody
Dodatki:
5 ząbków czosnku
2 papryki jalapeno
2 białe cebule
50 ml oliwy
pomidory z puszki
kilka gałązek szałwii
kilka gałązek mięty
kilka gałązek lawendy
szczypta soli
szczypta pieprzu
80 ml czerwonego octu winnego
2 szczypty sumaku
200 g sera koziego
Przygotowanie:
Fasolę i cieciorkę wrzuć go garnka. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę i rozmaryn. Całość zalej woda i gotuj, aż strączki będą miękkie.
Na patelnie wlej oliwę i wsyp pokrojony czosnek, papryki i cebule. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet i dosyp sumak. Całość wymieszaj i duś około 10 minut.
Do brytfanki nałóż fasolę z cieciorką i warzywa w pomidorach. Całość wymieszaj i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 5 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation