Kuchnia

mniam mniam

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie - kuchnia+
Składniki:

700 g zrazówki (pierwsza krzyżowa)
250 - 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
ok. 1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka kminku
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
200 g śliwek kalifornijskich
5 listków szałwii
1 łyżeczka majeranku
4 ziarna jałowca
2 listki laurowe
mąka pszenna do obtoczenia
sól
pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Zrazówkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation