Kuchnia

mniam mniam

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem - kuchnia+
Składniki:

500 g mielonej koźliny
3 czerwone cebule
6-7 ząbków czosnku
chilli
olej
szczypta ziaren kolendry
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki miodu
¼ szklanki winnego octu
2 bakłażany
6-7 ziemniaków
listki świeżej kolendry
150 g żółtego startego sera np. gouda, kaszubski
Orzeźwiający napój:
litr zsiadłego mleka
garść koperku
szczypior
4-5 pomidorków cherry
sól
chlust oliwy
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na dużej ilości oleju podduś posiekane warzywa i mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry. Dodaj sos sojowy, miód i ocet.
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation