Kuchnia

mniam mniam

Wyczesana wieprzowina z grzankami i surówką z kapusty włoskiej i dyni - kuchnia+
Składniki:

1 kg karkówki
sól morska
ziarna: gorczycy, kolendry, pieprzu
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
cukier brązowy
olej do smażenia
3 cebule
pęczek włoszczyzny
2-3 pomidory
seler naciowy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
Grzanki:
kromki pieczywa rustykalnego
2 łyżki chrzanu śmietankowego
olej
Surówka:
400 g kapusty włoskiej
200 g dyni bez skórki
2 czerwone cebule
koperek
cytryna
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Z soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przygotowujemy mocną w smaku solankę i wkładamy do niej mięso na 12-20 godzin.
Na suchą patelnię wrzucamy przyprawy w ziarnach, podgrzewamy, a następnie wkładamy na nie mięso wyciągnięte z marynaty i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Obsmażamy. Całość przekładamy do garnka.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę , chwilę smażymy i wrzucamy do mięsa.
Wszystko zalewamy wodą , wkładamy włoszczyznę , seler naciowy, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok 2-3 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z sosu, sos natomiast przecedzamy i redukujemy. W trakcie dodajemy koncentrat pomidorowy. Rozdrabniamy mięso na włókna. Możemy podać je z tortillami lub grzankami.
Aby przygotować grzanki, kromki pieczywa rustykalnego smarujemy olejem i smażymy na patelni na złoty kolor. Grzanki smarujemy lekko sosem z duszonego mięsa, a następnie chrzanem. Na wierzchu wykładamy uduszone, rozdrobnione mięso, całość posypujemy szczypiorkiem dymki.
Dobrym dodatkiem do mięsa będzie surówka z włoskiej kapusty i dyni.
Kapustę drobno szatkujemy, dynie kroimy w julienne, cebule kroimy w czosnek. Wszystko wkładamy do jednej miski, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy koperek drobno pokrojony, przyprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation