Kuchnia

mniam mniam

Kotlety selerowe z jabłkowym puree - kuchnia+
Składniki:

1 duży seler (ok. 1 kg)
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
olej rzepakowy
Panierka:
4 łyżki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki letniej wody
4 łyżki bułki tartej
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki świeżo mielonej kolendry
¼ łyżeczki soli
Puree:
4 ziemniaki
½ jabłka
¼ szklanki mleka roślinnego
⅛ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w grube plastry. Do garnka dodać wszystkie przyprawy, plastry selera oraz 1 litr wody i gotować pod przykryciem przez 8 - 10 minut do czasu, aż seler zmięknie.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki, jabłko obrać i usunąć ogryzek. Włożyć do niedużego rondelka, wsypać szczyptę soli i gotować do miękkości.
Ugotowane do miękkości plastry selera odcedzić, następnie przygotować dwie miseczki na panierkę: w jednej połączyć mąkę ziemniaczaną z letnią wodą, w kolejnej bułkę tartą ze sporą szczyptą soli i pieprz. Każdy plaster najpierw zanurzać w mące ziemniaczanej, następnie dokładnie obtaczać w bułce i tak przygotowany smażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane ziemniaki i jabłka odcedzić, dodać sporą szczyptę gałki, soli oraz pieprzu, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków rozetrzeć je ze stopniowo wlewanym mlekiem roślinnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation