Kuchnia

mniam mniam

Hamburger doskonały - kuchnia+
Składniki:

800 g mielonej karkówki wołowej

oliwa

1 duża czerwona cebula

1 łyżka octu z białego wina

sól morska

2 duże ogórki konserwowe

4 bułki brioszki posypane sezamem

4–8 plasterków wędzonego boczku

4 łyżeczki amerykańskiej musztardy

sos Tabasco z papryczek chipotle

4 cienkie plasterki sera red leicester

4 łyżeczki ketchupu



Sos:

¼ główki sałaty lodowej

2 czubate łyżki majonezu

1 czubata łyżka ketchupu

1 łyżeczka sosu Tabasco z papryczek chipotle

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżeczka brandy lub bourbona (według uznania)



Przygotowanie:

Mięso na hamburgery dobrze jest kupić u rzeźnika i poprosić o zmielenie. Najlepsza będzie karkówka wołowa – ta część tuszy ma doskonałe proporcje tłuszczu i smacznego mięsa.

Podziel mięso na 4 części, a następnie każdą z nich mokrymi dłońmi uformuj w kulę i spłaszcz w kotlety większe od bułek o mniej więcej 2 cm. Odłóż na posmarowany oliwą talerz i schłodź w lodówce. P

okrój cebulę w cieniutkie plasterki, wrzuć do miski, wymieszaj z octem winnym i szczyptą soli morskiej. Pokrój ogórki na plasterki, a bułki przetnij na pół. Drobno posiekaj sałatę, wrzuć do miski i wymieszaj z resztą składników sosu, dopraw do smaku.

Hamburgery najlepiej jest smażyć po dwa. Weź 2 patelnie – jedną dużą, do smażenia hamburgerów, postaw na dużym ogniu, a drugą, na boczek, postaw na średnim.

Posmaruj hamburgery oliwą, dopraw solą i pieprzem. Połóż 2 kotlety na pierwszej patelni i przyciśnij łopatką. Na drugiej patelni umieść połowę boczku. Odwróć hamburgery po 1 minucie, każdy posmaruj z podsmażonej strony ½ łyżeczki musztardy i skrop tabasco. Po kolejnej minucie znów odwróć hamburgery i tak samo posmaruj musztardą i skrop tabasco. Smaż jeszcze minutę, potem na każdym połóż plasterek sera i trochę podsmażonego na chrupko boczku. Skrop patelnię wodą, przykryj hamburgery odwróconą miską żaroodporną, by ser się stopił – wystarczy 30 sekund.

W tym czasie na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż bułki, aż się lekko zezłocą. Powtórz z 2 pozostałymi hamburgerami.

Na dolnych częściach bułek rozsmaruj po ¼ sosu, dołóż hamburgery z serem i boczkiem, każdy posyp ćwiercią cebuli i ogórków. Wierzch każdej bułki od przekrojonej strony posmaruj łyżeczką ketchupu, połóż na hamburgerze i lekko przyciśnij. Podawaj od razu lub zawiń każdą porcję w pergamin i odczekaj minutę, jeśli chcesz, by soki wsiąkły w bułkę, a wszystko się cudownie rozpaćkało.



© Jamie Oliver
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation