Kuchnia

mniam mniam

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami - kuchnia+
Składniki:

1,5 szklanki puree z dyni
2 szklanki mąki pszennej
sól
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
½ szklanki maślanki
olej do smażenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
½ łyżeczki kurkumy
Do podania:
½ op. wiśni
¼ szklanki porto (słodkiego)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka zimnego masła
200 g serka ricotta
skórka z cytryny
2 drobno pokrojone plastry ananasa
melisa/mięta/bazylia
Przygotowanie:
Przygotowujemy puree z dyni. Podzieloną na mniejsze kawałki dynię układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. godziny, aż dynia będzie bardzo miękka.
Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation