Kuchnia

mięcho

SCHAB ZE ŚLIWKĄ (ORAZ ŻURAWINĄ I JABŁKAMI)





składniki:
0,5 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
majeranek (ok. pół opakowania)
garść suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
1,5 jabłka
sól, pieprz

przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć.
Z boku, na środku, wyciąć nożykiem dziurkę (jeśli schab jest dość długi, to samo zrobić z drugiej strony starając się by obie były w miarę w tym samym miejscu). W dziurkę upychać suszone śliwki - tyle ile się zmieści.
Z zewnątrz w mięso wklepać sól i pieprz, oraz natrzeć je wyciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Włożyć do miski i przykryć. Trzymać w lodówce min. 2 godziny (najlepiej całą noc).
pieczenie:
Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie chwilę podsmażamy z każdej strony, aby zatrzymać soki mięsa w środku.
Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w dużą kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obsypać jabłkami oraz żurawiną. (Jabłka i żurawinę można lekko podlać wodą w czasie pieczenia, by były soczyste, a nie suche)
Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 min. (Zasada jest taka, że na każdy kg mięsa wypada 1 godzina pieczenia)

Schab można podać na ciepło np. z kluskami śląskimi, ziemniakami lub też na zimno jako wędlina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation