Kuchnia

mięcho

królik
Składniki:


tusza królika
oliwa z oliwek
cebulka cukrowa
czosnek
pomidory śliwkowe
powidła śliwkowe
goździki
imbir w proszku
cynamon w proszku
tymianek świeży i suszony
rozmaryn świeży i suszony
starta skórka z pomarańczy
wino czerwone wytrawne
suszone śliwki
rodzynki kalifornijskie
miód lipowy
pieprz biały
sól morska
olej sezamowy
ocet balsamiczny
pomarańcze
rukola




Sposób przygotowania:


Tuszę królika dzielimy na 8 części. Mięso wkładamy do osolonej, zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. Następnie królika płuczemy, osuszamy, oprószamy solą morską i obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony. Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz przekrojony na pół czosnek. Całość podsmażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe oraz przyprawy: goździki, imbir, cynamon, gałązki tymianku, rozmaryn oraz skórkę z pomarańczy. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Wszystko razem smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dolewamy 300 ml wina, tyle samo wody i doprowadzamy do wrzenia. Garnek z królikiem stawiamy na ogniu, dodajemy przygotowany sos i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy wino i wodę, w równych proporcjach, tak, aby królik był całkowicie zanurzony. Całość gotujemy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy suszone śliwki i rodzynki i gotujemy jeszcze przez 15 minut już bez przykrycia. Usuwamy gałązki tymianku. Królika w sosie przekładamy na talerz. Podajemy z rukolą udekorowaną plastrami pomarańczy. Całość dodatkowo polewamy sosem przygotowanym z 6 łyżeczek octu balsamicznego, 2 łyżeczek miodu i pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation