Kuchnia

mięcho

Pieczone polędwiczki w miodzie i majeranku


Składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa
- ser kozi do smarowania

Składniki marynaty:

- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka octu winnego


Wykonanie:

Oliwę z oliwek, miód i musztardę mieszamy , dodajemy suszonego majeranku i ocet winny.




Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (wskazówka: marynata powinna mieć gęstą formę, w smaku dość słodka, jeżeli nie mamy octu winnego to możemy dodać sok z cytryny). Gotową marynatą polewamy mięso i odkładamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle zamarynowane mięso (podsmażamy z każdej strony maksymalnie 3 minuty całość).

Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku o temp. 200 stopni C ( pieczemy od. 20 minut w zależności od ustawień piekarnika).


w miedzy czasie gotujemy fasolkę szparagową żółtą bądź zieloną ( w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru by wydobyć smak przez 10 minut)


Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry



Roszponkę lub inną sałatę rozkładamy na talerzach ,dodajemy fasolkę,pomidorki (opcjonalnie według uznania) na wierzch kładziemy plastry polędwicy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie polewamy octem balsamicznym



Na koniec kładziemy kozi ser


Danie idealne na upalne dni .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation