Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka z kaszy gryczanej z grzybami i kurczakiem | Z miłości do gotowania
Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 280 kcal):

1 łyżka oleju rzepakowego
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
200 g mrożonych podgrzybków
1 duża pojedyncza pierś kurczaka
100 g (ok. pół szklanki) kaszy gryczanej
2 jajka
4 łyżki parmezanu + ewentualnie do posypania
sól, pieprz, tymianek, chili

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej, wrzucamy lekko osoloną cebulę i smażymy, aż zmięknie i się zezłoci. Wówczas dodajemy rozmrożone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość dusimy około 20 minut, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

W międzyczasie na teflonowej lub ceramicznej patelni, bez użycia tłuszczu „smażymy” pierś kurczaka pokrojoną w kostkę – około 5 minut mieszając.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko (w stosunku 1:2 – kasza: woda bądź gotujemy kaszę w torebce).

W misce mieszamy ugotowaną kaszę z podsmażonym kurczakiem i ostudzonymi grzybami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. W innej miseczce roztrzepujemy jajka, do których następnie dodajemy parmezan. Wlewamy do kaszy i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170OC na około 20-25 minut. 15 minut przed końcem pieczenia możemy posypać zapiekankę serem (nie sypałam, żeby się nie tuczyć ;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation