Lekkie sosy jogurtowe
Sos czosnkowy:
100g jogurtu naturalnego,
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oregano
opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
Sos musztardowy:
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sos chrzanowy:
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka utartego chrzanu
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
100g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów
Sos czosnkowy - klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom - pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!
Sos musztardowy - mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce - możecie użyć normalnej.
Sos pomidorowy - cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.
Sos chrzanowy - chyba najbardziej pachnie Wielkanocą :-) na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu!
Wszystkie sosy są banalnie proste, przyrządza się je w minutę i co najważniejsze - są lekkie!
http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/search/label/Bez%20glutenu?updated-max=2014-05-18T12:21:00%2B02:00&max-results=20&start=40&by-date=false