Kuchnia

pasty, serki, sosy

Serek z orzechów nerkowca

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca (około 150 g) (wcześniej namoczonych przez 2, 3 godz.),
1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego, owsianego, sojowego),
sok z z 1/2 cytryny,
2-3 ząbki czosnku,
4 łyżeczki agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
sól.

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę (masa będzie rzadka). Następnie masę przelać do garnka i zagotować cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i cały czas mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Gotową masę przelać do naczynia opłukanego wcześniej zimną wodą (ja używam kokilek o średnicy 9 cm). Następnie naczynie przykryć od razu folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie na powierzchni serka twarda skórka) i odstawić. Gdy serek wystygnie, włożyć do lodówki. Gotowe.

Smacznego !

Wskazówki:

Moja ulubiona wersja serka to ta z dodatkiem dużej ilości czosnku i z dodatkiem czarnuszki.
Do serka można dodać np. suszone pomidory, pieczoną paprykę, oliwki (można dodać je przed zagotowaniem serka i zblendować razem z pozostałymi składnikami lub też dodać je po zagotowaniu serka drobno posiekane).
Serek można wyjąć z naczynia i kroić w plasterki lub rozsmarować na kanapce.
Serek jest pyszny z dodatkiem rukoli, pestek dyni, słonecznika,
Dobrze smakuje również z szałwią hiszpańską, kminkiem.
Z podanej ilości wychodzą trzy kokilki o średnicy 9 cm.

http://ammniam.pl/serek-z-orzechow-nerkowca/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation