Kuchnia

pasty, serki, sosy

PASTA Z BOBU

Składniki:

2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
½ szklanki pasty tahini
sok z połowy cytryny/limonki
2 ząbki czosnku
mała papryczka chilli (może być suszone)
garść mięty
oliwa lub łyżeczka oleju kokosowego
sól morska
pieprz do smaku
szczypta kurkumy


Sposób przygotowania:

Bób gotowałam w osolonej wodzie, aż zmiękł. Przelałam go zimną wodą i obrałam ze skórki. Ostudzony bób zblednowałam z pastą tahini (pozostawiłam kilka ziaren bobu do posypania na koniec), czosnkiem, sokiem z limonki, solą oraz chilli i kurkumą. Chilli trzeba drobno pokroić i użyć według uznania, ja dodałam do pasty ok. 1/2 . Do zblendowanej masy wlałam pół szklanki wody, by pasta miała lekką konsystencję. Znów zmiksowałam.

Polałam oliwą/ olejem kokosowym, posypałam listkami mięty, chilli oraz resztą ziaren bobu.

http://hpba.pl/pasta-bobu-musisz-sprobowac/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation