Kuchnia

pasty, serki, sosy

Serek migdałowy a'la feta

Składniki:

- szklanka migdałów bez skórki (możecie użyć blanszowanych lub obrać wcześniej namoczone)
- niecałe pół szklanki wody
- 2/3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny (ok. 3 łyżek)
- przyprawy: aromatyczne zioła, u mnie padło na prowansalskie (co najmniej 2 łyżki)
- sól/pieprz (odrobina)

Jeżeli nie posiadacie migdałów blanszowanych, użyjcie tych ze skórką. Możecie zalać je chłodną wodą dzień wcześniej, albo parę godzin wcześniej, ale wtedy użyjcie wrzątku. Tak "odmoczone" migdały obierzcie ze skórki i dajcie im chwilę, aby odwilgotniały.

Migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, przyprawy oraz sól umieśćcie w naszyniu miksującym. Wszystko zmielcie na drobną masę. Jeżeli serek nie jest wystarczająco słony dodajcie więcej soli.

Tak przygotowany serek można przechowywać w lodówce co najmniej dwa tygodnie. Wspaniale nadaje się do kanapek, sałatek czy też innych dań

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2014/01/serek-migdaowy-la-feta-aromatyczny.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation