Kuchnia

pasty, serki, sosy

Pasta z bakłażana


DLA 2-4 OSÓB / CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT / POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNIE

Składniki:
bakłażan - 1 sztuka
pasta tahini - 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
mielony kumin - 1/2 łyżeczki
mielona kolendra - 1 łyżeczka
cytryna - 2 łyżeczki
czarny pieprz
sól morska
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
pity - 4 sztuki

Bakłażana nakłuwamy kilka razy nożem, aby nie pękł w trakcie opalania. Nabijamy go na widelec lub ruszt i opalamy nad ogniem. Obracamy tak, aby zrumienił się z każdej strony.

Po 5 minutach z bakłażana zacznie uchodzić para i warzywo straci jędrność. Opalamy je dalej, ok. 5 minut, aż całkiem zmięknie.

Bakłażana można również upiec w piekarniku. Zawijamy go w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 200ºC.

Studzimy warzywo, następnie przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki środek. Przekładamy na sitko i odciskamy płyn.

Umieszczamy bakłażana w pojemniku lub misce, dodajemy pastę tahini i blendujemy na gładko.

Doprawiamy posiekanym czosnkiem, kminem oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. Blendujemy dalej. Solimy i pieprzymy do smaku.

Przekładamy pastę na płaski talerz, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pitą.

http://gotowanie.onet.pl/galerie/chcesz-byc-wege-od-tego-musisz-zaczac,2735,obraz,4.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation