Kuchnia

pasty, serki, sosy

Wegański smalec

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś” (lub z puszki)

1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona (patrz zdjęcie)

1 jabłko obrane ze skórki i starte na tarce o małych oczkach (patrz zdjęcie)

1/2 szklanki proteiny sojowej, może być bezsmakowa albo o smaku „bekonu” lub możemy użyć prażony słonecznik ( tak zrobił jeden z czytelników bloga – Piotr- napisał że było Pyyyycha).

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2-3 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka sezamu (opcjonalnie)



Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek i starte jabłko (można użyć sos jabłkowy) i siemię lniane.

Na dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy proteinę sojową (smażymy ją 3 minuty) oraz dodajemy zmieloną fasolkę, dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.

http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/smalec-weganski-czyli-pasta-z-fasoli-w-nowym-wcieleniu/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation