Kuchnia

pasty, serki, sosy

PASZTET Z CZARNEJ FASOLI Z KUMINEM I DAKTYLAMI

Składniki
na podłużną formę 12x26 cm

1 szklanka czarnej fasoli
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
2 łyżeczki wędzonej papryki
5 liści laurowych
5 zieli angielskich
1/3 szklanki oleju (u mnie po suszonych pomidorach z dodatkiem 3 zapomnianych pomidorków)
ok. 20 suszonych daktyli
sól, czarny pieprz



Do dzieła!

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy przez 1 godzinę.
Kaszę jaglaną opłukujemy pod gorącą wodą i gotujemy przez 25 minut.

Paprykę drobno kroimy i podsmażamy na oleju z posiekaną cebulą, do smażenia dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a także 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Po 10 minutach dodajemy posiekane ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Do odcedzonej fasoli dodajemy kaszę, zawartość patelni (bez liści laurowych i ziela), doprawiamy kuminem, wędzoną papryką, solą, pieprzem, dodajemy olej i całość blendujemy na mniej więcej gładką masę.

Do wyłożonej papierem foremki nakładamy połowę masy, następnie nakładamy daktyle jeden przy drugim - bardzo ciasno i nakładamy pozostałość masy.

Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach C. Kroimy dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.

http://www.weganka.com/2015/12/pasztet-z-czarnej-fasoli-z-kuminem-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation