Kuchnia

pasty, serki, sosy

Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Składniki:
1 szklanka migdałów,
160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk),
4-5 ząbków pieczonego czosnku,
3 łyżki soku z kiszonych ogórków,
sól, pieprz,
do podania: świeże razowe pieczywo,
kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra.

Przygotowanie:

Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.
Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.

http://ammniam.pl/pasta-migdalowo-pomidorowa-z-pieczonym-czosnkiem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation