Kuchnia

pasty, serki, sosy

VEGE PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

Składniki (na 2 pasztety około 20 cm / 20 porcji):
300g zielonej soczewicy (PRZED ugotowaniem)
150g kaszy jaglanej
70g oleju kokosowego
30g oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
biała część pora
2 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
2 duże, białe cebule
łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia
70g żurawiny suszonej
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki
sól, pieprz, cząber, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy. Kaszę 1:1.5 z wodą i pozostawiamy pod przykryciem do wchłonięcia resztek wody. Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 20 minut (do czasu aż będzie miękka) i odcedzamy. Olej kokosowy pozostawiamy w temperaturze powyżej 25st. aby zmienił stan na ciekły. Pietruszkę, cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w kostkę natomiast marchew i pietruszkę trzemy na tarełku (jeżeli posiadacie Thermomix użyjcie jego żeby poszatkować warzywa-również natkę pietruszki.) Cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego z przyprawami (3 goździki, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego) , dodajemy pora i całość dusimy przez kilka minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z patelni przyprawy i dodajemy poszatkowane pietruszkę (korzeń i natkę) i marchew oraz pozostałe przyprawy. Warzywa dusimy około 15 minut.
Podduszone warzywa łączymy z kaszą jaglaną, soczewicą i olejami (kokosowym oraz oliwą z oliwek) i blendujemy na gładką masę. Do całości dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką.
Masę rozkładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy.
Pasztet pieczemy 40 minut w temperaturze 190 st.
Po upieczeniu polecam pozostawić pasztet do rana żeby ostygł.

Właściwości (1 porcji):
Wartość kaloryczna: 146 kcal
Białko: 6g
Węglowodany: 14g
Tłuszcze: 5g

http://agnieszkakulaga.com/vege-pasztet-na-bazie-zielonej-soczewicy-i-kaszy-jaglanej/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation