Kuchnia

pasty, serki, sosy

Sos z nerkowców z ogórkami, czosnkiem i selerem naciowym

Składniki:
1/2 szklanki namoczonych wcześniej nerkowców,
3 ogórki gruntowe lub pół średniej cukinii (około 200 g),
około 4-5 cm łodygi selera naciowego,
1-2 ząbki czosnku lub więcej wg gustu,
1/2 łyżeczki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością),
sól, pieprz, sok z cytryny,
1-2 łyżki posiekanego koperku lub innej zieleniny.
Ogórki lub cukinię obrać i pokroić w kostkę, włożyć do miski lub blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby, gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać nieco wody. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami. Gotowe. Podawać do warzyw surowych, gotowanych lub pieczonych. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

http://ammniam.pl/zaskakujacy-dip-z-nerkowcow-z-dodatkiem-ogorkow-czosnku-i-selera-naciowego/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation