Kuchnia

pasty, serki, sosy

Szpinakowo-bazyliowe pesto

Składniki (1 słoiczek):

1 doniczka liści bazylii (ok. 40 g)
dwie gaście liści młodego szpinaku (ok. 20 g)
40-50 ml oliwy z oliwek;
75 g płatków migdałowych lub orzeszków piniowych;
1 łyżka płatków drożdżowych – drożdży nieaktywnych (opcjonalnie);
ząbek czosnku;
sól.
Przygotowanie:

Krzaczek bazylii obrać, dokładnie umyć razem ze szpinakiem i pokroić na mniejsze kawałki (ułatwiamy wtedy pracę blenderowi). Przełożyć do miski, dodać oliwę, sól, płatki drożdżowe i zmiażdżony czosnek. Zblendować na jednolitą masę. Przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/szpinakowe-pesto/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation