Kuchnia

mniam mniam

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą - kuchnia+
Składniki:


1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach
0,5 kg świeżego szpinaku
250 g gorgonzoli
0,5 l śmietany
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
4 łyżki tartego parmezanu
50g masła - do zapiekania
łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki z łupinek. Pokrój ziemniaki w plastry. W misce wymieszaj śmietanę z gorgonzolą. Dodaj zgnieciony czosnek. Sos dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymyj szpinak i odwiruj z wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posyp startym parmezanem oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation