Kuchnia

mniam mniam

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach - kuchnia+
Składniki:

2 filety z dorsza
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
4 pomidory suszone
1 duży ząbek czosnku
½ pęczka pietruszki
½ pęczka mięty
2-3 łyżki koperku
mieszanka meksykańska Hortexu
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. ¼ szklanki wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kuminu
½ pęczka świeżego oregano
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
pieczywo do podania
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy pomidory suszone, czosnek, pokrojone zioła i część jogurtu. Miksujemy do uzyskania pasty, doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby dolewamy więcej jogurtu, jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta.
Pokrojonego w 6-7 cm szerokości kawałki dorsza układamy na posmarowanej oliwą formie do pieczenia. Smarujemy wierzch pastą z ziołami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy najlepiej z funkcją opiekania ok. 15-18 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje, a ryba w środku się dopiecze, nie przewracamy jej w trakcie pieczenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią mrożone warzywa, przyprawiamy pieprzem cayenne, kuminem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażamy ok. 5-6 minut.
W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą i miodem. Wlewamy całość na warzywa i doprawiamy listkami oregano. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.
Układamy porcję warzyw na talerzu a na wierzch układamy kawałek upieczonej ryby. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation