Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Pizza z porami:

ciasto:

250 g mąki pszennej,
1/2 paczki suszonych drożdży (jakieś 3,5 g),
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżki oliwy,
ok. 150 ml letniej wody.
pasta:

2 łyżki masła,
2 pory pokrojone w cieniutkie plasterki,
100 g wędzonego boczku,
sól,
pieprz,
1 jajko,
2 łyżki śmietany,
4 łyżki startego parmezanu,
60 g startego sera gruyere.
Letnią wodę wymieszać z cukrem pudrem i drożdżami – ostawić na 5 minut. Na stolnicy wymieszać mąkę z solą, w środku zrobić dołek, wlać oliwę i rozczyn – mieszać powoli zagarniając coraz więcej mąki. Wyrobić ciasto (ok. 5 minut), uformować kulę, przykryć folią i zostawić na kwadrans. Ciasto rozwałkować na cienki placek (0,5 cm), ułożyć na blaszce lub kamieniu do pizzy.

Na maśle usmażyć pora i pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy będą już ciemno złote, przykryć patelnię i dusić do miękkości porów. Przyprawić pieprzem i ew. solą, przestudzić. W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, wymieszać je z porami i boczkiem oraz startymi serami. Pastę rozsmarować na cieście.

Pizzę piec w 250 stopniach ok. 15 minut (aż ciasto od spodu zacznie brązowieć).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation