Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

quische z łososiem
Orientacyjna cena 6 porcji: ok. 20 zł



Składniki na ciasto:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 zółtko
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli



Składniki na nadzienie:

- średniej wielkości filet z łososia
- pęczek natki pietruszki
- 2 papryczki chilli
- połowa pora
- odrobina oliwy z oliwek
- jajko + białko pozostałe podczas przyrządzania ciasta
- pół małej śmietany
- 100 g sera żółtego



Wykonanie ciasta:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i sól. Całość siekać nożem aż to maksymalnego rozdrobnienia masła.
Następnie dodać żółtko oraz wodę i zagniatać na jednolitą masę. Wstawić owinięte w folię do lodówki na godzinę.
Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i przenieść na formę do tart oraz podziurawić je widelcem.
Po wyłożeniu formy ciastem przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć mniejszą formą lub suchym grochem.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min a następnie kolejne 10 min bez obciążników i papieru.
W tym czasie należy przygotować nadzienie, które przekładamy na ciasto po jego wyciągnięciu z piekarnika.


Przygotowanie nadzienia:

Łososia podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojonego pora i papryczki chilli.
Smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut.
W miseczce mieszamy jajko i białko ze śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy do mieszanki pokrojoną natkę pietruszki.
Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód do quiche i zalewamy masą jajeczną.
Następnie posypujemy serem żółtym i wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 15 - 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation