Kuchnia

Słono

Sycąca sałatka fasolowa

1 puszka czerwonej fasoli,
1 szklanka mrożonego groszku,
2 jajka,
4 ogórki konserwowe,
½ czerwonej cebuli,
1 jabłko,
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól i pieprz,
szczypta cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny

Groszek ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć na sitku i przelać zimną wodą. Ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać, posypać szczyptą soli i odstawić na 10 minut. Dodać groszek, fasolę, jajka, ogórki, jabłko i posiekaną natkę pietruszki. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby sałatka się „przegryzła”.

Przepis i zdjęcie -> mirabelkowy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation