Kuchnia

Słono

WŁOSKA ZUPA

1 duża cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 mały por, oczyszczony i pokrojony na talarki
2 duże marchewki, obrane i drobno pokrojone
6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
1 duża pietruszka, obrana i drobno pokrojona
1/2 małego selera, obranego i drobno pokrojonego
1/2 małego kalafiora, drobno pokrojonego
1/2 szklanki soczewicy (użyłam zielonej)
3 małe suszone plasterki borowików (ok. 4 g), umyte i drobno pokrojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
ok. 2 litry wody (można dodać więcej, jeśli zupa ma być bardziej rzadka)
sól i pieprz do smaku
ok. 100 g makaronu do zup (użyłam kolanek)
natka pietruszki i koperek

Oliwę lub olej rozgrzać w dużym garnku, dodać cebulę i pora i całość podsmażyć na dużym ogniu, bardzo często mieszając.
Dodać czosnek, marchew, pietruszkę, seler i kalafior. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zezłocą.
Dodać suchą soczewicę, borowiki, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż soczewica stanie się miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej wody i całość zagotować, ponownie doprawić.
Dodać koperek i natkę pietruszki do smaku.
Wsypać makaron i pogotować przez ok. 2 minuty (w zależności od wielkości makaronu - ja użyłam kolanek makaronowych, które wsypałam do wrzącej zupy, przykryłam garnek pokrywką i nie gotowałam całości). Makaron zagęszcza zupę i znacznie zwiększa swoją objętość.
Gorącą zupę podawać z odrobiną tartego sera lub chlebem.

Przepis i zdjęcie -> zyciewapetycie.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation