Kuchnia

Słono

Sałatka fasolowa

Składniki:
1 puszka białej fasolki
1 duży kiszony ogórek (lub 2 mniejsze)
3 jajka na twardo
1/2 czerwonej papryki
garść rodzynek
2 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 10 minut, żeby zmiękły. Jeśli mamy miękkie, delikatne rodzynki, to można to pominąć. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do odcedzonej fasolki. Rodzynki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do reszty składników. Jajka kroimy w spore kawałki, każdą połówkę na 6 części. W occie rozpuszczamy sól, dodajemy miód, musztardę, pieprz i oliwę, mieszamy aż powstanie gładka emulsja. Wszystkie składniki sałatki poza jajkiem mieszamy dokładnie z sosem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy delikatnie. Dzięki temu jajka się nie rozpadną i pozostaną nam w sałatce całe kawałki żółtek.

Przepis i zdjęcie -> tomekgotuje.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation