Kuchnia

Słono

Kotleciki z soczewicy

250 g zielonej soczewicy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Moczymy soczewicę ok 1/2 - 1 h i gotujemy do miękkości. Blendujemy niezbyt dokładnie (tak by zostały niektóre całe ziarenka) można dokładniej ale tak jest ciekawsza tekstura. Studzimy.
Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek też, szklimy na odrobinie oleju niezbyt długo, tak by cebula zmiękła.
Ostudzone dodajemy do masy, dorzucamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki w dowolny kształt, obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy do zrumienienia.
Kotleciki są delikatne, mają tendencje do rozpadania się, ale z powodzeniem dają się przewracać na patelni, usmażone są już bardziej zwarte.

Przepis i zdjęcie -> zufikowo.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation