Kuchnia

Słono

Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną

Składniki na 2 porcje:

* 5 łyżek czerwonej soczewicy
* 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
* 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
* pietruszka, kawałek kapusty włoskiej, ew. marchewka (ale ja unikam, bo nie przepadam)
* mała cebula
* 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
* kurkuma, kolendra, tymianek
* sól
* ziarna słonecznika
* łyżka oleju + 2 łyżeczki masła



Na rozgrzany olej wrzuciłam drobno pokrojoną cebulę (sł), lekko zeszkliłam, dorzuciłam imbir i rozgniecione ziarenka kolendry (o), pomieszałam, wlałam ok. 1/2 litra zimnej wody i lekko posoliłam (sn).
Dodałam soczewicę i przecier pomidorowy (k), po 1/5 łyżeczki kurkumy i tymianku (g) i bardzo drobno posiekaną kapustę i pietruszkę (sł).
Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.
Po tym czasie dołożyłam kaszę jaglaną, wymieszałam i moment odczekałam, żeby wyrównała się jej temperatura.
Na talerzu położyłam łyżeczkę masła, wlałam zupę, a na wierzch dorzuciłam pestki słonecznika (uprażone).

Przepis i zdjęcie -> zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation