Kuchnia

Słono

Gougères

Składniki:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
4 łyżki masła
Szczypta soli
Pół szklanki mąki mąki
3 małe jajka
1 szklanka startego sera (najlepiej ementaler. comtè lub gruyère, choć każdy inny również się nada)

Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Do średniej wielkość garnka wlać mleko, wodę, dodać masło o sól. Garnek postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i zmniejszyć ogień na średni. Mieszać drewnianą łyżką do powstania zwartego, gładkiego ciasta.
Ciasto włożyć do misy miksera. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać starty ser i wymieszać aż do połączenia składników.
Ciasto wykładać łyżką na blachę obłożoną papierem do pieczenia i formować w kule, zostawiając trochę miejsca między nimi by nie zbiły się w całość.
Włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec 25-30 minut aż do zarumienienia. Piekarnik wyłączyć, otworzyć i pozostawić na chwilę, aby bułeczki ostygły i jednocześnie nie zmieniły drastycznie temperatury.

Przepis i zdjęcie -> 69111.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation