Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Sałata z grillowaną wołowiną i jajem

Składniki:
- 120 g steka wołowego (z polędwicy lub rostbefu)
- 2 jaja
- 150 g sałaty karbowanej
- 50 g sałaty rukoli
- 10 czarnych oliwek
- 15 g orzechów włoskich
- 2 niewielkie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- świeża pietruszka
- ocet balsamiczny
- gałązka rozmarynu, biały pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Mięso pozostawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce (nie powinno być prosto z lodówki), oprószyć solą i natrzeć czosnkiem (nie nakłuwać). Umieścić na mocno rozgrzanym grillu (można również użyć patelni, jednak wówczas przyda się nieco tłuszczu). Grillować około 1,5 - 2 minuty z każdej strony, jednocześnie omiatając gałązką rozmarynu. Gotowy stek pozostawić na około 3 - 4 minuty (nie należy go wówczas kroić). Jaja ugotować na twardo (by nie pękały, do wody można dodać odrobinę octu). Na talerzu umieścić sałaty, pokrojonego pomidora, oliwki, pokrojone mięso i jaja. Doprawić białym pieprzem, posypać siekaną pietruszką, rozgniecionymi orzechami i skropić octem balsamicznym.

Kaloryczność: 453 kcal

Białko: 39 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 18 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation