Kuchnia

Wigilia

Marynowane śledzie
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:

4-5 filetów śledziowych
1,5 szklanki wody ( 375 ml)
0,5 szklanki octu 10% (125 ml)
5 goździków
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 laska cynamonu
1 cebula


Wykonanie
Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi.
Doprowadzamy do zagotowania.
Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie.
Marynujemy przez dwie doby.
Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plasterki i mamy gotowego śledzia, którego możemy wykorzystać do przygotowania tej ryby z różnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation