Kuchnia

Wigilia

Jarzynowa sałatka ze śledziem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 opakowanie sałatki meksykańskiej Poltino
1 szalotka
2 ugotowane ziemniaki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
2 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
4-5 filetów śledziowych
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy
natka pietruszki do przybrania




Wykonanie:
Mrożone warzywa wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki, pietruszkę, selera i ogórki kroimy w kostkę, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: tak jak na załączonym zdjęciu, wtedy filety kroimy w dzwonka i układamy je na talerzu, a na wierzchu układamy sałatkę. Można też pokroić śledzie w cienkie paski i wymieszać z sałatką.
Podajemy przybrane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation