Kuchnia

Wigilia

Makówki

Składniki
masa makowa
1,5 kg maku, dwukrotnie zmielonego
1 łyżka masła
ok. 2,5 l gorącej, przegotowanej wody
350 g rodzynek
200 g migdałów
250 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1/3 łyżeczki olejku migdałowego
1 kropla olejku cytrynowego
350 g cukru
80 g cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
ok. 1 l mleka
8 do 10 bułek pszennych, jasnych np. poznańskich
do moczenia bułek
ok. 1,5 l mleka
1,5 szklanki cukru
Wykonanie
migdały, jeśli nie są obrane, to sparzyć wodą i obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. Można też użyć migdałów w słupkach
orzechy włoskie posiekać niezbyt drobno
rodzynki przepłukać gorącą wodą
w dużym garnku dać łyżkę masła oraz cały zmielony mak
następnie lać gorącą wodę - ok. 2,5 l lub więcej, aż do momentu gdy mak będzie miał konsystencję mokrego piasku
pod makiem z wodą włączyć mały ogień i mieszać, by mak się nie przypalił. Będziemy gotować masę makową na małym ogniu przez około 1 godzinę
od razu dodać wszystkie bakalie, olejki i miód
ciągle mieszać mak - będzie on z czasem gęstnieć
po około 20 minutach zagotować 1 l mleka i dolać do maku mniej więcej połowę tego mleka
dodać do maku cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać
teraz dolewać gorące mleko wedle potrzeby, tak by mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku - taki ma być na koniec gotowania. Jeśli musicie dolać nawet więcej mleka niż w przepisie, to zróbcie to - ważne by masa makowa była mokra
zagotować ok. 1,5 l mleka do moczenia bułek. Gdy mleko się przegotuje posłodzić je cukrem
pokroić bułki na kromki grubości ok 1,5 cm
wrzucić kilka kromek do gorącego, słodkiego mleka i dać im dobrze namoknąć. W miarę układania warstw moczyć kolejne kromki, tak by zawsze mieć przygotowane mocno namoczone kromki. Być może będzie potrzebne więcej mleka niż w przepisie. Wtedy należy go dorobić, bo bułki muszą być naprawdę mokre
w szklanej misce układać warstwy: warstwa masy makowej grubości ok. 2 do 3 cm, następnie warstwa bułek, znów masa makowa i tak aż do napełnienia misy. Kończymy warstwą masy makowej
układamy makówki w kolejnych miskach, aż wykorzystamy całą masę makową
następnie dajemy makówki do lodówki i tam przechowujemy do kilku dni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation