Kuchnia

Wigilia

Śledź po kaszubsku II
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie
Składniki:

6 filetów śledziowych
2 cebule
porządna garść rodzynek
1/3 szklanki wina
1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki cukru
sól
czarny mielony pieprz
olej do smażenia

1 łyżeczka masła

Wykonanie
Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Następnie gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z sokiem, wino, koncentrat i przyprawy.
Mieszamy i dusimy na średnim ogniu.
Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy duszoną cebulą z rodzynkami, dokładnie mieszamy.
Słoik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation