Kuchnia

Wigilia

Sałatka śledziowa z fasolą

1/2 szklanki oleju rzepakowego
6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas
150 g fasoli Jaś
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pomidor malinowy
1 papryka czerwona
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę.

Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać do obgotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażyć tak samo marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli. Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wystudzone warzywa wymieszać ze śledziem i odstawić, aby sałatka się przegryzła. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation