Kuchnia

Wigilia

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami

Składniki:
5 filetów śledziowych matiasów
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 duża cebula
1 -2 sztuki goździka
4 łyżki konfitury śliwkowej
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka suszonych wiśni
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Podajemy na świąteczny stół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation