Kuchnia

Wigilia

Zupa Śledziowa na Zimno z Mleczem i Ziemniakami

Składniki
Na zupę:


3–4 solone filety śledziowe (matiasy)

1–2 mlecze śledziowe

2 średnie cebule

500 ml kwaśnej śmietany 18%

1–2 łyżki octu 10% (do smaku)


1–2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

Sól i pieprz do smaku

Do podania:


4 średnie ziemniaki

Świeży koperek do dekoracji

Narzędzia
Duży garnek

Miska do mieszania

Deska do krojenia i nóż


03:07
KASZA GRYCZANA JAK GOTOWAĆ NA SYPKO_360p
02:12
Polska zupa mięsna Flaki Polish meat soup Prosta...
14:40
PRZEPIS NA PĄCZKI JAK Z CUKIERNI...
08:04
SZAKSZUKA JAK ZROBIĆ MOJE ULUBIONE...
17:44
PRZEPIS NA NAJLEPSZĄ PIZZE z Moją Mamą QA
Obieraczka do ziemniaków

Łyżka cedzakowa

Składniki Odżywcze
Liczba porcji: 4
Kalorie: 260 kcal na porcję
Białko: 10 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 14 g

Czas Przygotowania
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Łączny czas: 50 minut

Sposób Przygotowania
Przygotowanie śledzi:
Filety śledziowe i mlecz opłucz w zimnej wodzie. Jeśli są bardzo słone, namocz je w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut. Następnie pokrój śledzie na mniejsze kawałki.


Przygotowanie zalewy:
Cebule pokrój w cienkie piórka. W garnku zagotuj 500 ml wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Gotuj przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj mlecz śledziowy i delikatnie wymieszaj, aby rozpuścił się w zalewie. Odstaw do ostygnięcia.

Łączenie składników:
W misce wymieszaj śmietanę z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną zalewę z cebulą i mleczem, a następnie kawałki śledzi. Delikatnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój na ćwiartki.

Podanie:
Na talerzach podawaj schłodzoną zupę śledziową z gorącymi ziemniakami obok. Posyp danie świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation