Kuchnia

Wigilia

Śledzie pod szubą

Składniki w kolejności układania w naczyniu:

– 5-6 płatów śledziowych (użyłam takich w oleju z cebulką)
– biała i trochę zielonej części pora
– 3 średnie ziemniaki, jeśli chcecie je dodać (to nie jest konieczne)
– ok. 150 g tartych buraków
– ok. 150 g tartego żółtego sera
– 2 średnie marchewki
– 4 łyżki ulubionego majonezu, czyli Kieleckiego
– 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 5 jajek
– sól i pieprz do smaku
– garść pietruszki



Wykonanie

Śledzie kroimy na paski o szerokości ok 1 cm i razem z cebulka przekładamy na sito do odsączenia z oleju.

Marchewki (i ziemniaki, jeśli koniecznie chcecie je dać) obieramy i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie pora przekrawamy podłużnie na pół, dokładnie myjemy, kroimy na cienkie półplasterki i mocno solimy. Odstawiamy na kwadrans.

W miseczce mieszamy majonez, śmietanę (lub jogurt naturalny), musztardę, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Gdy por zmięknie, płuczemy go na sicie pod bieżącą wodą i mocno odciskamy.

Gdy warzywa są ugotowane, śledzie odciekły, jajka obrane i przestudzone, a por odciśnięty zabieramy się za składanie sałatki.

Na dnie naczynia układamy śledzie z cebulką, na wierzch równomiernie rozkładamy paseczki pora, następnie możemy dać tarte na dużych oczkach ziemniaki, ale nie chcemy tego robić, bo to bez sensu, kolejna warstwa to równomiernie rozłożone buraczki. Wszystko dość dokładnie dociskamy łyżką i wyrównujemy. Na buraczki ścieramy ser żółty, na ser marchewkę. Każdą warstwę wyrównujemy i dociskamy. Na marchewkę idzie sos, a na sos ścieramy jajka. Też na dużych oczkach. Posypujemy to wszystko posiekana pietruszką i właściwie już możemy podawać.

Lepiej jednak, gdy sałatka przez noc przegryzie się w lodówce. Dzięki temu nie będzie już tylko bardzo dobra, lecz stanie się wybitna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation