Kuchnia

Wigilia

Śledzie w sosie musztardowym
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
4-5 filetów śledziowych
Marynata:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
5 goździków
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 laska cynamonu
1 cebula
Sos musztardowy:
1 cebula
1/2 kwaśnego jabłka
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
2 łyżki śmietany
2 łyżki naturalnego jogurtu
koperek



Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny. Przed podaniem przybieramy koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation