Kuchnia

Wigilia

Śledzie po litewsku

Składniki:

30 g suszonych grzybów
4 ogórki konserwowe
2 cebule
5 śledzi w oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 miarka TM oleju
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
majeranek suszony
sól i cukier
Wykonanie:

Grzyby namaczamy w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy z wody i wkładamy do naczynia Thermomix. Do naczynia Thermomix dolewamy 1000 g wody, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1. Grzyby odcedzamy i wyjmuje liść laurowy i ziele angielskie.

Do naczynia Thermomix dajemy odcedzone grzyby, korniszony (przekrojone na 4 części), cebulę (również przekrojoną na 4 części), sól, cukier, majeranek i koncentrat pomidorowy miksujemy czas 5 s/obr.5.


Śledzie kroimy w 2 cm. kawałki. Do słoika dajemy warstwę grzybową i warstwę śledzi i tak na przemian do skończenia składników.

Z podanej porcji wychodzi ok. 1.2 l słoika. Śledzie odstawić na 3 – 4 dni do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation