Kuchnia

Wigilia

Pyszna zupa z łososia

W Finlandii nauczyłam się jedzenia ryb w każdej postaci, również w zupach. Przed pierwszą wizytą w Helsinkach, pod koniec lat 80., nie byłam ich wielbicielką. Spotkałam się jednak z tak wielką różnorodnością rybnych przysmaków, że zmieniłam zdanie. Podaję bardzo prosty przepis na zupę rybną, która jest pożywna i bardzo lekka. To świetna propozycja na chłodne dni i na świąteczny stół.

Składniki
2–2,5 litra bulionu z warzyw, 600 g filetów z łososia (bez ości i skóry),
1 duża cebula, 2 marchewki obrane i pokrojone na kawałki,
1 pietruszka obrana, kawałek selera obrany,
1 por oczyszczony i obrany,
5 ziemniaków,
6 ząbków czosnku,
sól morska,
świeżo mielony czarny pieprz,
0,5 szklanki posiekanego koperku,
2–3 listki laurowe,
6–7 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania
Warzywa wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy (bez kopru!)
Gotuj 10–15 minut. Dodaj pokrojonego łososia i gotuj przez kolejne 15 minut. Warzywa i ryba muszą być miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koperek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation