Kuchnia
Wigilia
Karp pieczony
1 cały karp o wadze około 1800 g - waga przed obrobieniem
1 pomarańcza - świeży sok
1 cytryna - świeży sok
30 g masła - trzy łyżki
1 łyżeczka miodu - około 5 g
1 średniej wielkości marchew - około 140 g
przyprawy i zioła: płaska łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu; gałązki rozmarynu - można pominąć
Zdejmij łuski z tuszki i bardzo dokładnie umyj całą rybę (nie zapomnij o rozcięciu na brzuchu). Usuń z ryby cały śluz. Możesz do tego użyć świeżego zmywaka. Karpia osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli Twoja tuszka miała głowę, to ją odetnij i usuń oczy. Następnie odetnij płetwę grzbietową (mona też odciąć pozostałe płetwy). Najwygodniej usuwa się je nożyczkami (nożyce do mięsa). Głowę oraz płetwy odłóż do innego przepisu (do ugotowania bulionu zupy rybnej lub do galarety).
Karp pieczony, 2
Oczyszczonego karpia obsyp solą (płaska łyżeczka) oraz oblej sokiem z cytryny (sok z połowy cytryny). Tuszkę odłóż na 10 minut (nie do lodówki), a następnie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli ryba trzymana była w brytfance, w której będzie się piekł karp, to naczynie również umyj i osusz.
Karp pieczony, 3
Na dnie wybranego do pieczenia naczynia umieść dwa, cienkie paterki masła. Kolejno wyłóż też całego karpia (aby nie wystawał, skróciłam płetwę ogonową). Górny płat karpia natnij w kilku miejscach po skosie. W nacięciach umieść po połówce plasterka pomarańczy. Pomiędzy nacięciami ułóż resztę masła (polecam cienkie plasterki). Karpia polej drugą połówką cytryny oraz mieszanką miodu i soku, który został z pokrojonej pomarańczy. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Po bokach ryby ułóż cienkie plasterki obranej marchewki.
Porada: Razem z marchewką (lub też zamiast marchewki) można wyłożyć też krążki cebuli oraz całe ząbki czosnku. Aby karp miał bardziej wyrazisty smak, można też posmarować go dodatkowo ulubioną musztardą.
Karp pieczony, 4
Brytfankę z karpiem przykryj przykrywką i umieść w dobrze nagrzanym piecu. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 220 stopni (pieczenie góra/dół) lub 210 stopni z funkcją termoobiegu. Formę umieść mniej więcej na środkowej półce piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zdejmij przykrywkę i zmniejsz moc palnika do 190-200 stopni (z termoobiegiem ustaw 180 stopni). Karpia piecz tak przez następne 25-30 minut. Polecam co jakiś czas polewać karpia od góry zebranym na dnie naczynia sosem.
Po upieczeniu od razu wyjmij naczynie z piekarnika. Jeśli masz gałązki rozmarynu, to lekko je ugnieć płaską stroną noża (można je nawet potraktować wałkiem) i zanurz je w gorącym sosie, który zebrał się obok ryby. Rozmaryn odda do sosu delikatny aromat i olejki. Gorącego karpia przełóż na półmisek i od razu podawaj.
MA==