Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Jabłkowe racuszki z ryżu

Składniki :

3/4 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
2 jaja
3 małe jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy )
Ryż gotujemy na mleku do miękkości aż się rozklei. Jeśli wchłonie całe mleko i się nie rozklei ale będzie miękki jak u mnie to po przestudzeniu ale jeszcze lekko ciepły miksujemy blenderem na gładką masę.

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, sól, żółtka i proszek dodajemy do masy ryżowej, mieszamy.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do ryżu, ponownie dobrze mieszamy. Białka lekko spieniamy najlepiej za pomocą rózgi lub miotełki i dokładamy do reszty delikatnie ale dokładnie mieszając łyżką lub szpatułką.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation